Het programma Van Alle Talen Thuis biedt kinderen in de Brainportregio de kans om boeken in hun thuistaal te ontdekken. Aan de basis daarvan ligt een meertalige boekencollectie, die aangelegd werd door ‘thuistaalexperts’. Kozar is een van hen. Ze groeide op in Nederland, maar heeft een Somalische achtergrond. ‘Ik was hoogzwanger, maar dat stopte me niet om hieraan bij te dragen. Ik vind dit programma zó belangrijk.’
De eerste Van Alle Talen Thuis (VATT)-tranche zit erop. In deze fase werden de deelnemende scholen tijdens vier werksessies bijgepraat over de manier waarop een meertalige boekencollectie kan worden ingezet om de taalontwikkeling bij anderstalige kinderen te bevorderen. Onder de deelnemers zitten docenten Anouk Haasnoot en Anja Boljuncic van OBS Dick Bruna in Veldhoven en Saloua Adarghal van de Islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven. Zij vertellen over hun ervaringen.
De laatste jaren verdiepte Eloïse van der Laan zich steeds meer in meertaligheid bij jonge kinderen, naast haar werkzaamheden als docent pedagogisch werk binnen het Summa College. Tijdens de eerste Van Alle Talen Thuis (VATT)-tranche was ze een van de opleiders en nam ze docenten en pedagogisch professionals bij de hand. ‘Het zou mooi zijn als dit de nieuwe norm wordt.’
De eerste werksessies (Tranche 1) zitten erop. Wie kan er beter vertellen over de ervaring dan de deelnemers zelf? Een aantal docenten van basisschool de Boschuil in Eindhoven namen deel aan de werksessies, waaronder Esmee Kok (taalleescoördinator) en Marfa Vermeulen (mediacoach). Zij vertellen meer over het nieuwe programma.
Naast basisscholen kunnen ook kinderdagverblijven deelnemen aan de werksessies van Van Alle Talen Thuis. Ook daar komen namelijk kinderen uit verschillende landen. Pedagogisch medewerker Rani Nathoe van Korein, locatie Samarialaan, was een van de deelnemers.
Een bibliotheek van én voor iedereen, waar iedereen zich welkom voelt. Daar droomt Albert Kivits, directeur van de Bibliotheek Eindhoven van. Niet voor niets richt de bibliotheek zich op het verbeteren van de taalvaardigheid en digitale vaardigheid. En daar sluit het programma Van Alle Talen Thuis naadloos op aan.
De eerste meertalige boeken in de scholen zijn een feit. Waarom lezen in de thuistaal zo goed is voor (meertalige) kinderen? Dat kan Anne van Buul, docent-onderzoeker bij Hogeschool de Kempel, het beste vertellen. Zij is vanaf het eerste moment betrokken bij het programma.
Vincent Merk is als thuistaalexpert aangesloten bij het Van Alle Talen Thuis (VATT)-programma. Als vertegenwoordiger van de Franse school ‘Francofilous’ in Eindhoven stelt hij met zijn collega’s de boekencollectie samen voor Franssprekende kinderen: ‘We hebben op school een collectie die ouders kunnen lenen.’