Van Alle Talen Thuis

Header met tekst webpagina: Van Alle Talen Thuis

Wat is het?

Van Alle Talen Thuis is een impulsprogramma dat kinderen tussen 0 en 12 jaar de kans biedt om ook op school en kinderopvanglocaties boeken in hun thuistalen te ontdekken en te omarmen. Waarom? Omdat de kracht van thuistalen de sleutel is tot taalontwikkeling, het Nederlands versterkt en zorgt voor begrip tussen culturen en een sterkere gemeenschap.

Door middel van werksessies, e-learnings, een intervisiemoment en een lerend netwerk zullen leerkrachten, pedagogisch medewerkers en medewerkers van de bibliotheek geprofessionaliseerd worden. Ze leren hoe je een meertalige boekencollectie toe kunt passen. Ook worden alle locaties voorzien van een gratis meertalige boekencollectie die afgestemd wordt op de behoefte van de locatie.

Robin VerLeisdonk vertelt hoe het programma Van Alle Talen Thuis tot stand is gekomen.

ljn

Voor wie?

Van Alle Talen Thuis is gericht op basisscholen en kinderdagverblijven in de Brainport regio. Het programma is met name geschikt voor locaties met meertalige kinderen. De eerste tranche is in maart van start gegaan. Eind september 2024 begint tranche 2 en in het voorjaar van 2025 zal de derde tranche beginnen.

Per locatie worden er meerdere werknemers geprofessionaliseerd. Een locatie is compleet wanneer de volgende personen zijn ingeschreven: 

  • Basisschool: 1 onder-, 1 midden- en 1 bovenbouw leerkracht, waaronder de leescoördinator
  • Kinderopvang: 2 pedagogisch medewerkers per locatie, waaronder de voorleescoördinator

Anne van Herpt legt uit hoe belangrijk het is om te lezen in je eigen taal.

lijn

Deelname is gratis

Aanmelden voor Van Alle Talen Thuis

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Klik op de button en bekijk de voorwaarden.

Voorwaarden

Bekijk de video met uitleg van Ineke Noordhuizen hoe jouw locatie kan deelnemen.

lijn

Rol van de mediacoach/lees(media)consulent

Als mediacoach/lees(media)consulent ben je van enorm belang in het contact met de school en de kinderopvang. Ook voor jullie is het gunstig om deel te nemen aan de professionalisering. Zo leer je wat het doel is van de meertalige boekencollectie en hoe je deze toe kunt passen op jouw locatie. Allerfijnste is wanneer jij tegelijk mee kan doen met jouw locatie.
 

 

 

 

Brenda Bosch geeft informatie over het aanbod voor de scholen.

lijn

Hoe ziet de professionalisering eruit?

De professionalisering bestaat uit verschillende onderdelen:

Je volgt 3 werksessies, die worden gegeven door Hogeschool de Kempel en Summa in Bedrijf, ongeveer om de 3 weken, buiten schooltijd.

Voorafgaand aan elke werksessie, volg je een korte e-learning van ca 15 minuten. De e-learnings staan op een Padlet waar alle deelnemers toegang toe krijgen voorafgaand aan de bijeenkomsten. Op die Padlet staan ook de praktijkopdrachten en daarnaast bronnen om je verder in te verdiepen.

Na werksessie 3, is er een online consultatie moment. Dit is een online overleg tussen de deelnemers van 1 organisatie en de trainer. Het moment is bedoeld om feedback te ontvangen op de tussenproducten: de activiteitenkalender, het stukje voor in het leesplan en het uitleenplan. Dit wordt in overleg gepland.

De allereerste kinderboeken in thuistalen afgegeven bij Basisschool De Boschuil.

In de werksessies komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. Hoe werk je aan een meertalige mindset?
2. Hoe werk je met boeken in andere talen in je groep?
3. Hoe betrek je ouders bij de meertalige boekencollectie?
4. Uitwisselen, inspireren en netwerken met alle deelnemers

 

 

Meer weten over waarom de professionalisering geschikt is voor jou? Anne van Buul legt het graag aan je uit!
 

Meertalige boekencollectie

Wanneer je deelneemt aan de professionalisering, dan krijg je een gratis boekencollectie. Deze collectie bestaat uit originele én vertaalde titels in de thuistaal van de leerlingen. Zo wordt deze boekencollectie op maat gemaakt. Met deze boeken kun je de taalontwikkeling stimuleren.

Procesplaatje in PDF

Bekijk het proces in een visual.

Collectioneur Kara Frost legt hieruit hoe de meertalige boekencollectie tot stand komt.

 

lijn

Lerend netwerk

Na het doorlopen van de training is het natuurlijk van belang om de kennis up-to-date te houden. Daarom wordt iedereen toegevoegd aan een lerend netwerk waar regelmatig ervaringen worden uitgewisseld.


 

Trainer Eloïse van der Laan vertelt je graag meer over het lerend netwerk.

Kwaliteitsmeting

Om te meten of de doelen van het programma gehaald worden, neemt het Expertisecentrum Nederlands metingen af bij de trainingsdeelnemers én hun collega’s.



 

Ineke Noordhuizen legt uit hoe de kwaliteitsmeting tot stand komt.

lijn