DigiTaalpunten Eindhoven

Wij zijn op zoek naar:

DigiTaalpunt

Mensen die beter Nederlands willen leren spreken, lezen of schrijven of op zoek zijn naar een passende computercursus, kunnen met al hun vragen bij een (Digi)Taalpunt terecht.

De (Digi)Taalpunten, onderdeel van het netwerk DigiTaalhuis, zijn een soort spreekuur op locatie (in een bibliotheek, wijkcentrum of buurthuis) dat bemand wordt door getrainde vrijwilligers die mensen met vragen op het gebied van taal, rekenen of digitale vaardigheden persoonlijk advies geven en hen, waar nodig, helpen bij het aanmelden voor een cursus.

De vrijwilliger zoekt met de bezoeker uit welke taalcursus het beste bij hem of haar past. Of ze verwijzen hem of haar door naar iemand die ze verder kan helpen met het oefenen van de Nederlandse taal.  

Maar ze kunnen bezoekers ook vertellen welke online oefenprogramma's er zijn. Mensen die juist beter met de computer willen leren werken, kunnen hierover ook advies krijgen. Of Nederlands nu de eerste taal is (NT1) of wanneer iemand afkomstig is uit een ander land en de taal nog moet leren spreken (NT2): het Taalpunt helpt iedereen altijd op weg.

Oefenen

In de Bibliotheek is ook een uitgebreide collectie van geschikte
lees- en luisterboeken, oefenprogramma’s en lesmateriaal beschikbaar.  Er zijn ook computers aanwezig waar je – als lid van de bibliotheek - gratis op kunt oefenen.

Wat kosten de diensten van het DigiTaalpunt?

De vrijwilligers van het (Digi)Taalpunt geven je gratis informatie en advies. Je hoeft ook geen lid van de bibliotheek te zijn. Als je voor een cursus doorverwezen wordt naar een taalaanbieder, kan deze aanbieder hier wel cursusgeld voor vragen. Sommige cursussen zijn echter gratis. De vrijwilligers van het (Digi)Taalpunt vertellen je hier graag meer over.

 

Waarom een DigiTaalpunt?

In Eindhoven heeft ongeveer 18% van de inwoners moeite met lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de bereidingswijze op een verpakking, brieven van instanties of werkinstructies. Het vinden van werk is vaak moeilijk en werkende mensen met taalproblemen lopen in werksituaties vaak tegen onverwachte problemen aan. Daarnaast heeft nog eens meer dan 23% problemen met het omgaan met computers en internet waardoor zij moeite hebben om mee te komen in de huidige maatschappij.

Openingstijden DigiTaalpunt Eindhoven

Stadsdeelbibliotheek Tongelre, Bloemfonteinstraat 62
Iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur
Iedereen is zonder aanmelding welkom.

Expats kunnen terecht bij: Holland Expatcenter: eindhoven@hollandexpatcenter.com / 040-2386775.

Taalvragen?

Heb je een vraag? Kijk dan op Taalnetwerk Zuidoost Brabant.

Ga naar de website van Taalnetwerk

lijn

Taalnetwerk Eindhoven

Het taalnetwerk Eindhoven is een netwerk van partijen in Eindhoven die betrokken zijn bij het werven, motiveren, doorverwijzen en scholen van mensen met lage basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden). Elke organisatie heeft hierin een eigen rol. Naast de drie lokale kernpartners – Gemeente Eindhoven, Taalkracht en de Bibliotheek Eindhoven – zijn ook andere organisaties op het gebied van formeel en non-formeel aanbod in Eindhoven betrokken. Daarnaast spelen de maatschappelijke organisaties, zoals o.a. Lumens, WIJeindhoven en UWV, een belangrijke rol bij het opzetten en verstevigen van dit netwerk rondom basisvaardigheden. Voor het effectief en efficiënt bestrijden van laaggeletterdheid en het versterken van basisvaardigheden is immers een stevig netwerk vereist. De partners binnen het taalnetwerk Eindhoven worden ondersteund door Stichting Lezen en Schrijven.

Taalnetwerkcoördinator

Jolien Verhees
Werkdagen: dinsdag t/m donderdag
Telefoon: 06 385 54 998

jolien.verhees@eindhoven.nl